28 Mayıs 2013 Salı

Göz yaşı kanalı tıkanıklığı

Yavrum doğduğunda gözleri sürekli çapaklanıyordu.Çevremdeki çoğu kişi yeni doğanda normal olduğunu söyledi ve çeşitli çözüm önerileri ürettiler.'Sütünü sağ bebeğin gözüne' 'ılık çayla pamuk koy' vs...
1 hafta sonra yoğun çapaktan uyandığında gözünü açamaz hale geldi.Aldık önce çocuk doktoruna götürdük.
Bize kullanmamız için bir damla (TOBREX) verdi ve çok önemli birşey olmadığını,bebeğin yattığı çarşafları sık değiştirmemizi temizliğine özen göstermemizi söyledi.
Sonraki bir hafta damlayı kullanmamıza rağmen hiçbir değişiklik olmadı.Bu sefer göz doktoruna götürdük.
Göz yaşı kanalları tıkalıymış ve göz yaşı çapak yapıyormuş.
Resimde gördüğünüz gibi göz yaşı göz kapağında bulunan göz yaşı bezesinde oluşuyormuş.Oradan burna doğru hareketle göz yaşı kesesine , oradan da göz yaşı kanalı vasıtası ile genze akması gerekiyormuş.Oradaki tıkanıklık sebebiyle oluşan göz yaşları genze akamadığından gidecek yer bulamayıp dışarıya akıyormuş buda çapaklanma yapıyormuş.
Diynes'i doktora götürdüğümüz sıralar uyandığında çapaktan göz kapakları birbirine yapışmış oluyordu.Çocuk uyandığında gözlerini açamıyordu.
Doktorumuz aynı damlayı kullanmamızı söyledi ve tıkanıklığı açabilecek tıkanık kısma hafif baskı yapılarak uygulanan bir masaj tekniği gösterdi.Günde en az 5 defa uygulanması gereken bir masaj.
Ve ekledi ''EĞER AÇILMAZSA 1 YAŞINA GELDİĞİNDE UFAK BİR OPERASYON GEREKEBİLİR''.
Diynes şu an 1 yaşında ve bir yıl elimizde ılık su ,pamuk ve masajla geçti.Ne yazık ki çapaklanmasında azalma olmadı.Son muayenemiz 1 hafta önceydi ve doktor açılma ihtimalinin olmadığını operasyonun şart olduğunu söyledi.
Aslında daha küçükken de bu operasyonu yaptırmak mümkünmüş ama bebek ne kadar küçükse anestezi o kadar tehlikeliymiş.Bizde o yüzden 1 yaşını bekledik.
1 yaş bile çok büyük olmadığı için doktorumuz acil bir durum olursa (Allah korusun),fakültede müdahale etmelerinin daha iyi olacağını,oranın yoğun bakım ünitelerinin daha gelişmiş olduğunu söyledi.
Yarın bizim için bir hayat sınavı... yaptıranlar yarım saatte oldu bitti diyor ama o yarım saat nasıl geçecek?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder